Organik Sertifika Danışmanlığı

Organik Ürün & Geri Dönüştürülmüş Ürün Sertifika Danışmanlığı;
Tekstil sektöründe Üreticiler, Depolama, İplik ve Kumaş Üreticileri, Üretim Alanları, Alt Tedarikçiler, Yıkamacılar, Baskıcılar, Boyahaneler, Satıcılar gibi işletmeler Organik yada Recycle üretimi yapabilmesi için almaları gereken sertifikaların danışmanlığını yapaktayız.
Çalıştığınız müşterilerin taleplerine göre yada üretim grubunuza göre Organik ve Recycle olarak sertifika alabilirsiniz.
DİKKAT Gots v6.0 & Ocs v3.0 geçiş yaptı.
Versiyon güncellemeleri için belgelerinizi hazırlamayı unutmayın !
Güncelleme evrakları için bizden profesyonel destek alabilirsiniz …
GOTS 6.0 Geçişi için Gerekli Belgeler Listesi
-GOTS 6.0 sistem plan formu (tam dolu, kaşe ve imzalı)
-Sosyal uygunluk politikasının çalışanlarla paylaşılması (Ör: çalışanların görebileceği yerlere politikaların asılması ve eğitimler sırasında çalışanlarla paylaşılması vb.) (fotoğraf ve eğitim katılım formları gönderilmelidir)
-Çevre politikasının çalışanlarla paylaşılması(Ör: çalışanların görebileceği yerlere politikaların asılması ve eğitimler sırasında çalışanlarla paylaşılması vb.) (fotoğraf ve eğitim katılım formları gönderilmelidir)
-Sosyal uygunluk ile ilgili konulardan sorumlu personel atama yazısı. (atanan kişinin gerekli yetkinliğe sahip olması gerekmektedir)
-Çevre ile ilgili konulardan sorumlu personel atama yazısı. (atanan kişinin gerekli yetkinliğe sahip olması gerekmektedir)
-Kullandığınız makine yağlarının ağır metal içermediğine dair deklarasyon veya test sonucu (Tekstil ürünü ile temas edebilecek tüm makineler için geçerlidir.)
-Firmanızda Sera gazı yayan kaynakların listesi ve geliştirme planı (Emisyon kaynağı olan firmalarda istenmektedir)
-Adil yaşam ücreti hesaplanması ve iyileştirme planı (Amfori BSCI kurallarına göre hesaplanmalıdır.) Adil yaşam ücreti için uygulanacak anket sayıları şu şekilde olmalıdır;
- 1-50 arasında çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %30’u
- 51-100 arasında çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %25’i
- 101-200 arasında çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %20’si
- 201-400 arasında çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %18’i
- 401-750 arasında çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %15’i
- 751-100 arasında çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %12’si
- 1000’den fazla çalışanınız bulunuyorsa, çalışan sayınızın %10’u
OCS versiyon 3.0 Geçişi için Gerekli Belgeler Listesi
-OCS 3.0 sistem plan formu (tam dolu, kaşe ve imzalı)
-Sistem planında yazan kişiler değişmiş ise eğitim güncellemesi (Ör: çalışanların görebileceği yerlere politikaların asılması ve eğitimler sırasında çalışanlarla paylaşılması vb.) (fotoğraf ve eğitim katılım formları gönderilmelidir)
Ayrıca Dikkat Edilmesi Gereken Konu Başlıkları
-OCS 3.0 güncellemesinden sonra; sadece RWS sertifikalı yün kullanımına izin verilecektir. Konvansiyonel (organik ya da rws sertifikalı olmayan) yün kullanımı yasaklanmıştır.
-OCS 3.0 güncellemesinden sonra; RWS ( Responsible Wool Standard) sertifikası olmayan yün içerikli ürünlere (elyaf, iplik, kumaş, yarı-mamül, mamül) OCS taşıma sertifikası (TC) sertifikası verilmeyecektir. Yani revizyondan sonra organik yün içerikli ürününüz/hammaddeniz var ve ürünlerin RWS sertifikası yok ise (OCS ya da GOTS taşıma sertifikası ile alınmış olsa dahi) OCS iddiası ile satılacak ürünlerde kullanamayacaksınız. Bu yüzden versiyon geçişine kadar olan süreç içerisinde stoğunuzda bulunan ve RWS sertifikası olmayan yün içerikli ürünlerinizi tüketmenizi ve TC başvurunuzu tamamlamış olmanız gerekiyor.
-28 Şubat 2021’den sonra yukarıdaki kriterleri sağlamayan yün içerikli hammaddenizi ya da ürününüzü hiçbir standarda atıfta bulunarak satamayacaksınız.
-OCS versiyon 3.0’a göre ürün içeriğinde minimum %5 organik materyal bulunmalıdır.
-OCS versiyon 3.0’a göre içeriğinde %5 -94 arasında organik materyal bulunan ürünler OCS BLENDED olarak etiketlendirilmelidir.
-OCS versiyon 3.0’a göre içeriğinde %100 -95 arasında organik materyal bulunan ürünler OCS 100 olarak etiketlendirilmelidir.
Hangi sertifikalar ile hangi üretim yapılabilir ?
1- Gots ( Global Organic Textile Standard 6.0) Organik Üretim Sertifikası
Made with statüsü için kısıtlanmış elyaf koşulları göz önüne alınarak minimum 70% doğal elyaf bulunmalıdır. Organic statüsü için kısıtlanmış elyaf koşulları göz önüne alınarak son üründe minimum 95% doğal organik elyaf bulunmalıdır ve 4 konu başlıgında denetime girilir;
• Sertifika Şartları ve Gereklilikleri
• Çevresel Şartları ve Gereklilikleri
• Sosyal Şartları ve Gereklilikleri,
• Kimyasal Kullanım Şartları ve Gereklilikleri
2- GRS ( Global RecycleStandard 4.0) Geridönüşümlü Üründen Üretim Sertifikası
Standart, geri dönüştürülmüş ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak üretimini ve/veya ticaretini yapan firmalara uygulanabilmektedir. En az 20% geri dönüştürülmüş materyal içeren tüm ürünleri kapsamaktadır. Uygulama alanı sadece tekstil ürünleri ile sınırlı olmayıp başta kağıt, ambalaj, cam, plastik gibi ürünler olmak üzere çok geniştir. Logo Kullanılacaksa Son üründe minimum 50% geri dönüştürülmüş elyaf bulunmalıdır. Bu standart 4 konu başlıgında denetime girilir;
• Sertifika Şartları ve Gereklilikleri
• Çevresel Şartları ve Gereklilikleri
• Sosyal Şartları ve Gereklilikleri,
• Kimyasal Kullanım Şartları ve Gereklilikler
3- OCS ( Organic Content Standard 2.0) Organik İçerik Sertifikası
Organic Content Standardı’nın amacı organik içerik iddialarında güven sağlamaktır. OCS son üründe organik materyal miktarını ve varlığını doğrulayarak bu amaca ulaşır. Organik hammadde kaynağından başlayarak son ürüne kadar sertifikasyon yolu ile güçlü bir tedarik zinciri yönetimi sistemi sağlar. Standart, hammaddenin arazide sertifikasyonunu kapsamamaktadır. OCS 100 etiketlemesi için nihai üründe minimum 95% doğal elyaf bulunması gereklidir. OCS Blended etiketlemesi için nihai ürün 5%-95% arası doğal elyaf içermek zorundadır. Bu sertifika standartı zara joinlife projesi kapsamındaki üreticiler için uygundur. Bu standart ile sadece 1 konu başlıgında denetime girilir;
• Sertifika Şartları ve Gereklilikleri
4- RCS ( Recycle Claim Standard 2.0) Geridönüşümlü Üründen Üretim Sertifikası
Recycled Claim Standard (RCS) son üründe geri dönüştürülmüş materyalin varlığını ve miktarını üçüncü taraf girdi ve gözetim zinciri doğrulaması ile kanıtlamaktadır. RCS 100 için son üründe min.95% geri dönüştürülmüş elyaf bulunmalıdır. RCS Blended için son üründe minimum 5%-95% arası geri dönüştürülmüş elyaf bulunmalıdır. Bu sertifika standartı zara joinlife projesi kapsamındaki üreticiler için uygundur. Bu standart ile sadece 1 konu başlıgında denetime girilir;
• Sertifika Şartları ve Gereklilikleri